Rákóczi túrós
A mai megrendelés egy túróban bővelkedő és lágy sütemény volt, no persze a kritériumok között szerepelt az is, hogy jó sok készüljön belőle. Eszembe jutott a híres Rákóczi túros, melyet annyiszor megcsodáltam már a cukrászdákban, bár itthon nem nagyon készítettem el. Ma mégis kedvet kaptam hozzá, és rájöttem nem is annyira bonyolult, mint ahogy a finom sütemény külseje mutatja!
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók: (kb. 25 kocka)
Tésztához:
– 20 dkg liszt
– 1 csapott kiskanál sütőpor
– 10 dkg cukor
– 1 vaníliás cukor
– 12 dkg vaj
– 1 nagyobb citrom leve
– 1 tojás
Töltelékhez:
– 900 gramm túró
– 10 dkg búzadara
– 25 dkg cukor
– 1 tojás
– 1 kiskanál vaníliás cukor
– 1 citrom reszelt héja
Kenéshez és Csíkozáshoz:
– baracklekvár (kb egy fél üveg)
– 3 db tojásfehérje
– 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Elsőnek összeállítjuk a tésztát: a lisztet, cukrot, sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk. Beletörjük a tojást és a citrom levét is hozzáöntjük, majd összegyúrjuk az egészet, de csak amíg összeáll. Egy zsírpapíron kinyújtjuk, és azzal együtt egy tepsibe átemeljük, villával megszurkáljuk és előmelegített 190 fokos sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük, míg egy kevés színt kap.
Mialatt a tészta hűl, összeállítjuk a tölteléket. Az összes hozzávalóját egy tálba rakjuk és robotképpel összekeverjük, így krémes állagú lesz. (Ha nem áll rendelkezésünkre robotgép, a túrót át kell törnünk egy szitán és utána összekeverni a többi hozzávalóval)
A kihűlt tésztalapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd a túrótölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tetején. 180 fokon kb. 40 percig sütjük úgy, hogy az utolsó 10 percben a sütőt lejjebb kapcsoljuk. Mikor kész, kivesszük, a tojásokból és a cukorból kemény habot verünk, és csillagcsőrös habzsák segítségével megközelítően 2-3 centiméter távolságokban csíkokat húzunk a tetejére. A közöket, melyeket kihagytunk, ízlés szerinti lekvár mennyiséggel kitöltjük és visszatesszük a sütőbe még egy negyed órára. A cél, hogy a hab egy pici kérget kapjon. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, csak utána vágjuk fel és kínáljuk.
Egy hozzászólás
Visszajelzés: