Tiramisu
Eddig sajnos lefoglalt a tanulás, de most, hogy vége a vizsgaidőszaknak, indulhat aztán a sütés – főzés! A sort egy laza tiramisuval indítottam, bár igaz egy kicsit másképp, mint ahogy anno az olaszok csinálták.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók :
– 5 tojás
– 5 evőkanál cukor
– 500 gramm mascarpone
– egy csésze kávé
– rum
– babapiskóta
– 1 vanília rúd kikapart belseje/ vanília aroma
Elkészítés:
Eredetileg a tiramisu nyers tojásokkal készül, de én ezt annyira nem szeretem, így egy picit módosítottam a recepten, és előkezeltem.
Elsőnek lefőzzük a kávét, ízlés szerint cukrozzuk, adunk hozzá rumot, és egy kisebb tálba tesszük. A tojásokat a cukorral elkeverjük egy fazékban, és éppen csípősre melegítjük fel (nem forróra! akkor jó, ha beleérünk és picit csípi az ujjunkat, de még nem éget), majd robotgéppel szépen kihabosítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyünk türelmetlenek, kell neki pár perc, míg a megfelelő krémet kapjuk, és nagyjából ekkorra már ki is hűl. A mascarponét egy másik tálba tesszük a vaníliával, az előbb felvert krémből beleteszünk egy kicsit és egy habverővel összekeverjük. Ha megvan, ezt öntjük vissza a felvert tojásokhoz és finom, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk. A kívánt tálba esetleg díszpohárba elkezdjük belerakni a babapiskótát szorosan, melyeket előtte gyorsan megforgatunk a kávéban. Utána a krémnek a felét ráöntjük, majd jöhet még egy réteg babapiskóta, s végül a maradék öntet. A tetejét cukrozatlan kakaóporral megszórjuk és 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.