Sacher torta
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók: (18 cm-s formához)
A tésztához
- 4 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 133 gramm cukor
- 20 gramm víz
- 120 gramm liszt
- 33 gramm kakaó
- 6 gramm sütőpor
- 2/3 evőkanál olaj
A lekenéshez
- 2/3 üveg baracklekvár
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál cukor
- 230 gramm csokoládé
- 1 evőkanál olaj
(Az eredeti recept 4 db tojáshoz 5,5 tojássárgát ír, bár én ezzel az arányokkal készítettem, így is megfelelő állagú és nagyon finom lett.)
Elkészítés:
1. Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral állandó keverés mellett melegítjük, addig, míg egy csöppet csípős hőmérsékletű nem lesz. (a fakanalat csuklóhoz érintve kellemetlenül csípi a bőrt, de még nem égeti)
2. Utána levesszük a tűzről, nagyobb tálba tesszük, és robotgép segítségével kihabosítjuk, miközben beleöntjük a vizet és az olajat is (olaj helyett használhatunk 6-7 gramm olvasztott vajat).
3. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd óvatosan a felvert masszába forgatjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk, de ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
4. Beleöntjük a sütőformában és előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
5. Mikor készen van, hagyjuk kihűlni, majd 3 egyenlő részre vágjuk.
6. A lekvárt a vízzel és a cukorral felforraljuk, a rétegek közé töltünk belőle, végül a teljes tortát bevonjuk vele és hideg helyre téve megvárjuk, míg megköt rajta a máz.
7. Ha eléggé megdermedt, vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, ráöntjük a tortára, és ha szükséges, spatulával vagy egy palacsinta forgatóval elsimítjuk, hogy mindenhol szép egyenletesen befedje. Azért, hogy ne legyen nyoma az eszköznek, a tálcát, amin a torta van, párszor a munkafelületre ütjük, így a csokoládé szép sima lesz a tortán. (természetesen nem hatalmas erővel)
8. Hűtőbe téve dermesztjük, és utána tetszés szerint díszítjük csokoládéval.