Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Tiroli almás rétes

2015-04-14 0 hozzászólás

kozeliPénteken megkérdeztem otthon, mi legyen az eheti hétvégi sütemény. Az egyik ember búrkiflit kívánt, míg a másik almás pitére szavazott. Azért, hogy teljesíteni tudjam mindenki kívánságát, ám mégse töltsek rengeteg időt a konyhában, végül tiroli almás rétest sütöttem. Szintén vajas tésztából készül, mint a diós kiflik, ám ez esetben almás töltelékkel ízesítettem. Szerencsére mindenki tetszését elnyerte a sütemény és remélem más is kedved kap, egy kicsit hamis, ám igen finom rétes megsütéséhez. Természetesen a teteje szintén roppan ennek is, úgy, ahogy kell (:

Hozzávalók (2 db réteshez)

Tészta

  • 400 gramm liszt
  • 7 gramm só
  • 6 cl ecet
  • 400 gramm margarin
  • 270 – 330 ml víz

Töltelék

  • 1 kg alma
  • kiskanál fahéj
  • ízlés szerint cukor ( nem feltétlen szükséges)
  • 50 – 100 gramm darált mandula

Elkészítés:

  1. A megadott arányú hozzávalókból vajas tésztát készítünk.
  2. Míg a tészta épp pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd ízesítjük fahéjjal, citromhéjjal, és ha szükséges cukorral. Hagyjuk, hogy egy keveset álljon és levet eresszen, utána azt kinyomkodjuk belőle (ez azért lényeges, hogy a tészta ne ázzon el).
  3. Az utolsó 20 perc pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és megfelezzük. Ez a mennyiség két rétes elkészítéséhez elegendő, viszont a szép végeredményhez fontos, hogy szabályos téglalapra nyújtsuk ki. A tészták két széléről levágunk egy-egy centiméteres csíkokat, melyeket a díszítéshez fogunk használni.
  4. Mindkettő középső sávjára őrölt mandulát szórunk, oda, ahová a töltelék fog kerülni (ehelyett használhatunk zsemlemorzsát vagy diót is). Ezt elhagyhatjuk abban az esetben, ha a gyümölcstöltelékből kompótot készítünk, ugyanis az később nem enged levet. Ezután megtöltjük az almával.
  5. Behajtjuk az egyik oldalát a tésztának a töltelékre, megkenjük felvert egész tojással, majd nem túl szorosan erre ráhajtjuk a másik felét is.
  6. A két egy centis sávval kidíszítjük „S” alakban, majd ezt is lekenjük tojással. Ezután pár percig pihentetjük, megszurkáljuk villával, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Majd 200-220 fokos sütőben készre sütjük. (légkeverésen 200 fok)megsult

Én ebben az esetben a második rétest pudingos túróval töltöttem, ám használhatunk bármilyen ízesítést. Különböző idény és konzerv gyümölcsök vagy pudingok is megfelelők töltelékek gyanánt. Az utóbbiak esetében azt javaslom, hogy kevesebb tejjel készítsük el, ezáltal keményebb lesz, könnyebb lesz vele dolgozni. Túrótölteléknél és gyümölcsök esetében ízlés szerinti édesítés után (cukor, fahéj, citromhéj) fontos, hogy szintén használjunk lékötő anyagot (mandula, dió) a tészta átnedvesedése elkerülése végett.

/

Tepsis sütemények

/

  alma;rétes;túró

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Rákóczi túrós – most piteként

2016-06-09

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.