Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Képviselőfánk

2015-02-02 0 hozzászólás

képviselőA cukrász vizsga közeledtével egyre több időt töltök a konyhában, minden féle süteményt kell sütnöm és gyakorolnom. Épp a forrázott tészta és a képviselőfánk került sorra, melynek sokan örültek és boldogan csemegéztek a süteményből.

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók: (14 db-hoz)

A tésztához

  • 200 gramm víz
  • 200 gramm olaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 200 gramm liszt
  • 6 tojás (tészta állagától változhat)

Sárga krémhez

  • 660 gramm tej
  • 79 gramm vaníliás pudingpor (3 tasak)
  • 132 gramm cukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 7 db tojásfehérje

Fehér krémhez

  • 400 ml habtejszín (cukrozatlan esetén ízlés szerint édesítsük)
  • 2 db habfixáló

Díszítéshez

  • 200 gramm cukor
  • 50 gramm mandula

Elkészítés:

1. A sütőben tepsiben a mandulát megpirítjuk. Elég néha egy fakanállal megkeverni, kb 20 perc szükséges hozzá.

2. A tészta elkészítésével kezdünk: A vizet és az olajat a csipet sóval és cukorral együtt felforraljuk, majd a lisztet hozzáadva reszteljük. Resztelés = állandó keverés mellett való hevítés, míg a tészta az edény falától el nem válik és sistergő hangot nem hallunk

3. A tűzről levéve egy robotgépbe helyezzük a masszát és keverés közben egyesével hozzáadagoljuk a tojásokat, és addig dolgozzuk, míg egy kellemes állagú tésztát nem kapunk.

4. Sima csöves habzsák segítségével zsírpapírral bélelt tepsibe 5 cm átmérőjű kissé magas félgömböket nyomunk. Vigyázzunk a távolságokra, hagyjunk elegendő helyet, hiszen a tészták a duplájukra fognak dagadni.

5. Megspricceljük vízzel a kinyomott halmokat és 200 fokos sütőben kb. fél órát, majd 140 fokos sütőben még 15 percet sütjük.

6. Ha elkészültek megvárjuk, míg kihűlnek és utána díszítjük a tetejüket.

7. Egy edényben kockacukrot kezdünk hevíteni, és kocogtatással próbáljuk segíteni a kockák felolvadását. Azért célszerű kockacukrokat használni, mivel ez a legtisztább cukor, így nagyon szépen fog mutatni a sütemény tetején, de természetesen kristálycukorral is dolgozhatunk. Az esetleges szennyeződések elkerülése végett evőkanállal kevergessük és kocogtassuk, mivel azt jobban meg lehet tisztítani, mint egy fakanalat. Addig hevítjük, míg egy folyékony, kristálymentes cukoroldatot nem kapunk.

dobos cukor

8. A dobos cukorral, amit készítettünk, nagyon kell vigyázni!! 180 fokos, több tíz évig megmaradó sérüléseket tud okozni, ha bőrre kerül. A képviselőfánkokat fejjel lefelé a cukoroldatba, majd a mandulába mártva díszítjük. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hiszen hamar dermed. A fánkok lehelyezésénél pedig fokozottan ügyeljünk arra, hogy a lefelé folyó cukor se érintkezzen a kezünkkel.

díszített dobosok

9. Megvárjuk, míg megdermed a díszítés, majd a kalapjukat levágjuk a fánkoknak és a belsejüket kicsit kikaparjuk (ha szükséges), hogy legyen hely a krémnek.

10. A sárga krémhez a pudingporokat egy kevés tejjel elkeverjük, a tej maradandó részét pedig a cukor harmadával felforraljuk. A tojásfehérjékből és a cukorból eközben kemény habot verünk, úgy időzítsünk, hogy a hab és a puding alap egyszerre készüljön el. A felforralt tejbe öntjük a pudingporral elkevert tejet, és állandó kevergetés mellett besűrűsítjük. Még forrón a tojásfehérje habot beleforgatjuk.

11. Eredetileg a sárga krémet még melegen kell betölteni a fánkokba, de én szoktam várni, míg langyosra visszahűl, addig néha megkeverem, hogy ne csomósodjon be.

12. Ekkor csillagcsöves nyomózsákba töltjük és a fánkok aljába nyomjuk a krémet úgy, hogy egy réteg a tésztán felül érjen.

13. A habtejszínből kemény habot verünk, s szintén csillagcsöves habzsákkal a kihűtött sárga krém felé nyomunk egy sort.

14. A díszített kalapokat ráhelyezzük a fánkokra és máris készen van a gyönyörű szép és isteni finom süteményünk.

képviselőfánkok 2

/

Krémes sütemények

/

  fánkforrázott tésztatejszínhab

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Rögtönzött citromos finomság

2016-04-19

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.