Málnás-mascarpone krémmel töltött piskóta rolád
Amikor nagy meleg van és a család egy kis édességre vágyik, mindig próbálok valami könnyű, lágy és egyben finom édességet készíteni. Ez idén nyáron sem volt másképp, amikor fejembe csaptam a kuktasapkát és fantáziámat használva összeállítottam ezt az igen finom és egyszerű süteményt.
Elkészítési idő:45 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
Piskótához: Töltelékhez
– 5 tojás – 25 dkg mascarpone
– 1 tojássárgája
– 2 evőkanál porcukor
– 75 gramm cukor – 2 csepp vanília aroma/1 vanília kikapart belseje
– 1 csomag vanillincukor
– 90 gramm liszt – 2 marék málna (20 dkg )
– fél csapott teáskanál sütőpor – 1 evőkanál porcukor
Elsőnek a piskótát készítjük el, ami körülbelül egy 30×40 cm-es tepsihez elegendő. Először a sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük. A tojásokat és a tojássárgát robotgép segítségével a legmagasabb fokozaton 1 percig verjük, apránként hozzáadjuk a cukrokat, majd további 2 percig keverjük. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk és néhány másodperc alatt elvegyítjük a masszában alacsony fokozaton. Ezután a tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük.
Alsó felső sütés: 200⁰C (előmelegítve)
Légkeverésen: 180⁰C (előmelegítve)
Gáz:3-4-es fokozat (előmelegítve)
Miután megsült a sütőpapírral együtt feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, hogy ne törjön el, mikor a töltés után tekerjük fel, így eleve felveszi a későbbi formáját.
Amíg a piskóta hűl, addig elkészítjük a málnás öntetet és a krémet . A málna 90% át kézzel kicsit összetörjük a cukorral, de nem teljesen pépesre, csak úgy, hogy maradjak nagyobb darabok is benne. 10-15 percet állni hagyjuk a hűtőben, addig elkészítjük a krémet. A mascarponet még üresen keverjük, hogy fellazítsuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a vanília aromát/ a vanília kikapart belsejét.
Ezek után már csak az összeállítás maradt. A piskótát kitekerjük és megkenjük a mascarpones krémmel, majd annak tetejét az málnás öntettel, ügyelve arra, hogy ne sok málnalevet öntsünk a piskótára, különben eláztatja azt. Utána óvatosan felcsavarjuk (minél szorosabbra), és egyben folyamatosan húzzuk le róla a sütőpapírt is. A maradék málnával kedvünk szerint díszíthetjük a roládot.
Remélem ízleni fog!(:
Ajánlás: A süteményt eperrel is elkészíthetjük, a gyümölcsös krémet pár csepp amarettoval is gazdagíthatjuk.